اما مهمترین و البته اصلی ترین علت کاهش قیمت دلار در بازار ارز ایران، به سیاست بانک مرکزی در حوزه درهم مربوط می شود؛ حضور پُر قدرت بانک مرکزی از چند روز قبل در بازار درهم موجب شده تا بازار ارز شاهد اُفت قیمتها باشد.
بیشتر بخوانید:
برخی از فعالان اقتصادی می گویند: میزان مداخله بانک مرکزی در روزهای اخیر قابل مقایسه با هیچ زمان دیگری نیست؛ بانک مرکزی این روزها با قدرت خاصی وارد بازار شده است.
یکی از کهنهکارهای بازار ارز گفت: بعد از فشار آمریکایی در بازار درهم در فروردین ۹۸ تصور این بود که التهاب شدیدی در قیمتها داشته باشیم ولی اتفاقات اخیر نشان میدهد که نه تنها بانک مرکزی تحت تاثیر فشار امریکاییها ضعیف نشد بلکه با قدرت بیشتری در بازار حاضر شد.
قبلاً تمرکز بانک مرکزی بیشتر روی بازار نقد بود ولی با تغییر سیاست و افزایش تمرکز بر بازار درهم، کنترل قیمتها بیشتر از قبل در اختیار بانک مرکزی قرار گرفت.
بد نیست یادآور شویم که هر روز صبح نرخ تبدیل درهم امارات (ارز کاملاً الصاق شده به دلار آمریکا) به ریال ایران در بازار دبی به دست میآید. در تهران بر اساس خروجی نرخ فوق، نرخ فردایی دلار تهران محاسبه میشود و بعد نرخ نقد تهران از روی نرخ فردایی به دست میآید. این همان فرایندی است که هر روز صبح تا قبل از ظهر، تکرار میشود و شما وقتی قبل از تکمیل فرآیند به صرافی می روید صراف به شما میگوید: «نرخ امروز درنیامده است».
* دومین دلیل کاهش قیمت ارز / تصور جنگ کمرنگ شد
اما دلیل جانبی دیگری نیز موجب کاهش قیمت ها در بازار ارز شده است، بازاریها می گویند کاهش تصور افراد از تنش امنیتی در منطقه نیز منجر به کاهش قیمتها در این بازار شده است.
در روزهای اخیر تنشهای منطقهای و اظهارنظرهای چهرههای سیاسی موجب شده تا بازار تحت تاثیر این اخبار با نوسان همراه شود؛ عده ای در بازار بر طبل جنگ منطقه ای می کوبیدند و عده ای هم با همین بهانهها سعی در تشدید تنش قیمتی در بازار داشتند. اما بنظر میرسد اطمینان از برقراری آرامش در منطقه، فضا را تغییر داده و بزودی شاهد برقراری آرامش بیشتر در بازار خواهیم بود.